REFERATE GEOGRAFIE

                                 PODISURILE

 

Podisurile sunt forme de relief intinse, aproape netede sau larg ondulate, mai inalte decât câmpiile. Ele s-au format prin depunerea argilei, a nisipului si a pietrisului in apele unor lacuri sau prin tocirea unor munti vechi.
Principalele podisuri din tara noastra sunt:
-Podisul Getic-la sud;
-Podisul Dobrogei-la sud-est;
-Podisul Moldovei-la est.
Podisul Moldovei-este situat intre Siret si Prut, este mai inalt in partea de Nord si mai jos in partea de Sud. Este alcatuit din straturi de argila, nisip, pietris si calcar. Apele au sapat pe suprafata lui vai largi si adânci, dându-i aspect deluros. In Podisul Moldovei se afla câteva din orasele mari ale tarii: Iasi, Suceava, Bacau, Botosani, etc.
Podisul Getic-este situat intre Valea Dâmbovitei si Dunare. La sud se margineste cu Câmpia Româna, iar la Nord cu Dealurile Subcarpatice. La Nord este mai inalt-600m; iar la Sud masoara 300m. Podisul Getic este strabatut de râurile: Jiu, Olt, Arges si afluentii lor. Locuitorii din aceasta zona cultiva cereale, pomi fructiferi vita de vie. Este renumita podgoria de la Dragasani. In subsol se gasesc zacaminte de petrol, gaze naturale si carbuni.
Podisul Dobrogei-este cuprins intre Dunare si Marea Neagra. Acesta se imparte in doua parti:
-in nord se afla Masivul Dobrogei de Nord;
-in sud se afla Podisul Dobrogei de Sud.
Masivul Dobrogei de Nord are aspectul unor dealuri cu vai largi. Cele mai inalte culmi se intâlnesc in Muntii Macinului (467m). Faptul ca aceste culmi sunt formate din roci tari si vechi ne face sa intelegem ca Muntii Macinului sunt ramasitele unor munti cu o vechime mult mai mare decât cea a Carpatilor. Ei au fost macinati de ape, vânturi, inghet si dezghet. De aici se scoate granitul necesar pentru pavarea strazilor. Unele culmi sunt acoperite cu paduri de stejar, pe coaste se cultiva vita de vie si pe vai cereale.
Podisul Dobrogei de Sud este neted, aproape ca o câmpie, fiind strabatut de o vale larga de-a lungul careia trece canalul Dunare-Marea Neagra. In partea sa estica se intinde litoralul Marii Negre, unde se afla portul Constanta.





                            CLIMATELE GLOBULUI



Clima sau climatul reprezinta media vremii pe o perioada mai lunga de timp.Temperatura aerului, cantitatea de precipitatii si vanturile sunt principalele elemente pe baza carora sunt diferentiate tipurile de clima de pe glob.Acestea sunt in stransa legatura cu cele cinci zone de caldura (o zona calda, doua zone temperate si doua zone reci). Climatul influenteaza activitatea oamenilor si in special productia de hrana. De la o generatie la alta oamenii invata care sunt plantele alimentare cu cea mai mare productivitate si rezistenta.
Pentru zona calda temperatura aerului in luna cea mai rece depaseste 18 grade Celsius; se disting urmatoarele tipuri climatice:
-CLIMA ECUATORIALA
Caracterizeaza regiunile cuprinse intre 00 si 50 latitudine Nord si Sud (America de Sud, Africa Centrala) si regiune insulara din sudul Asiei. Temperatura aerului este ridicata, ziua sunt 320-350C iar noaptea 18-210C, ploaua aproape zilnic.Aerul este foarte umed greu de suportat.
-CLIMA SUBECUATORIALA
Cuprinsa intre 50- 120 latitudine Nord si Sud; se intalneste in Africa regiunea Sudan.Temperatura aerului este ridicata tot timpul anului. Anul este diferentiat in doua sezoane: ploios si secetos. In emisfera nordica ploua din aprilie pana in octombrie iar in emisfera sudica in aceasta perioada, unde sezonul este secetos bat vanturi alizee.
-CLIMA MUSONICA SAU TROPICAL UMEDA
Este caracteristica regiunilor din sudul si estul Asiei.Ea se aseamana foarte bine cu clima subecuatoriala. Diferentiera celor doua sezoane umed si cald se datoreaza schimbarii ciclice a directiei de miscare a maselor de aer. Vara musonul bate dinspre ocean spre uscat aducand precipitatii, iar iarna dinspre centrul Asiei spre ocean aducand aer uscat mai rece decat cel oceanic.
-CLIMA TROPICALA USCATA SAU CLIMA DESERTICA
Ea caracterizeaza fasiile de uscat din lungul tropicelor unde bat alizee, vanturi permanent calde si uscate; zonele cu acest tip de clima sunt numite deserturi (Sahara, Arabia).Umezeala foarte mica a aerului face ca intre zi si noapte sa existe diferente mari de temperatura; ziua sunt temperaturi cuprinse intre 430 si 460 Celsius iar noaptea coboara la 160 - 180 Celsius.
CLIMA TEMPERAT-CONTINENTALA
Caracterizeaza zonele din interiorul continentelor situate intre 400 si 600 latitudine Nord si Sud (Europa Centrala si Estica, America de Nord, Asia Centrala, etc.). In aceste zone verile sunt calde si secetoase, iernile geroase si primaverile ploioase. Vanturile bat neregulat sau au caracter local.





                                            POZITIA GEOGRAFICA A ROMANIEI
                      


   Romania este un stat central-european,de marime mijlocie,atat din punct de vedere al suprafetei cat si din punct de vedere al populatiei.situat la distante aproximativ egale intre extremitatea vestica ,respectiv estica a continentului.Aceasta are temperaturi moderate ,soluri fertile,vegetatie bogata etc.Din punct de vedere geografic tara noastra nu este o tara balcanica ,pentru ca se afla la nord de Peninsula Balcanica.Aceasta este separata de Dunare,dar intreaga sa istorie este strans legata de acest spatiu.
   Romania se afla la intersectia paralelei de 45 de grade latitudine nordica cu meridianul de 25 de grade longitudine estica.Mai exact la jumatatea distabtei dintre Oceanul Atlantic si Muntii Ural.Asadar, aceste coordonate indica faptul ca tara noastra este situata in Europa Centrala.Din punct de vedere geografic,Europa Centrala se afla intre Europa Occidentala  si Europa Orientala. 


DATE DESPRE ROMANIA

Suprafata: 237.500Km.2
Populatia: 22.760.449 locuitori
Densitatea populatiei: 96 locuitori\Km.2
Capitala si orasul cel mai mare: Bucuresti, ( 2.064.474 locuitori )
Limba oficiala: Romana
Produse importate: Masini, titei, cocs, minereuri feroase, vehicole, fier.
Moneda nationala: Leu
Produs intern brut ( PIB ): 22.759 mil. dolari americani
Forma de stat: Republica
Vecini: N- Ucraina, S- Bulgaria, E- Moldova, V- Ungaria, Iugoslavia
Asezare geografica:
Muntii Carpati se extind in directia nord-sud in centrul tarii, coninuandu-se prin Alpii Transilvaniei si atingand altitudinea de 2548m in Muntele Negoiu. La vest de acesti munti este sitoata Campia Transinvaniei, un azin de 400-500 m iar in vest se afla zone de ses cu soluri de loess. 
Clima:
Clima contimentala central-europeana se manifesta prin ierni friguroase si veri destul de fierbinti. In Bucuresti tenperatura medie a lunii iunie este de 29 grade C , cea a lunii ianuarie este de -3 grade C, iar cantitatea de precipitatii anuala este de cca. 60cm
Minerit, industrie energica
Productia de titei este de aproximativ 6,6 mil. tone iar exploatarea de gaz metan prin apropierea Clujului stinge 28.000 metrii cubi anual. In Carpatii Occidentali, in Petrosani se extrag anual 43 mil. tone de licnit. Energie termica este produsa in proportie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc licnit, petrol si gaz, iar restul de 23% este dat in hidrocentrale.
Agricultura
46%din suprafata totala este cultivata , iar 19%se foloseste ca pasune. Mai mult de sfert din populatie este angajata in agricultura. Terenuri arbile foarte fertile se gasesc in zone de ses din Campia Transilvaniei, Campia Romana, Moldova si campiile din vestul tarii. Se cultiva pretutindeni grau,porumb, floarea-soarelui sfecla de zahar si cartofi. Langa Oradea se cultiva canepa, in Campia Romana se cultiva tutun, iar in Moldova in zone viticole. Fermele au fost colectivizate in timopul regimului comunist, dar in 1991 guvernul restabilirea proprietatii privete a parcelelor pana la 10 hectare. 27% din teritoriul tarii este acoperit de paduri, industria de cherestea si de mobila sunt dezvoltate.
Industrie
Industria grea cuprinde otelariile din Hunedoara si Resita, iar industria chimica este si ea prezenta in majoritatea oraselor mai mari. Dezvoltarile anuale au vizat mai ales cresterea productiei de bunuri de larg consum.
Transportul
Lungimea totala a retelei feroviare in Romania reprezentand cele mai insemnate cai pentru transportul de marfa, este de 11.348Km. Din care 3348 sunt electrificati. Reteaua de drumuri publice totalizeasa 72.799Km. din care mai putin de jumatate sunt drumuri asfaltate.
Orase
Bucuresti, pe malul raului Dambovita este cel mai mare centru industrial al tarii. 51% din populatia Romaniei traieste in mediul urban iar acest procent este in continua crestere. Al doilea oras ca marime este Brasovul cu o populatie de 323.835 locuitori. Constanta ( 350.476 ) este cel mai mare port.

PODISUL DOBROGEI

  Aşezare şi limite
a) Aşezare. Este situat în sud-estul României.
b) Limite
- la nord şi vest Dunărea
- la est Marea Neagră
- la sud graniţa cu Bulgaria
2. Relieful
Masivul Dobrogei de Nord cuprinde in partea nord-vestica Muntii Macinului, respectiv partea cea mai inalta , care pastreaza aspecte montane, atingand abia 467 m in vf Greci. Spre est, se individualizeaza culmea Niculitelului ce atinge 363 m, iar Dealurile Tulcei scad treptat in altitudine, terminandu-se ca o peninsula intre apele lagunei Razim si Delta Dunarii. Mai la sud de Dealurile Tulcei se afla Depresiunea Nalbant, depresiune care margineste la nord Podisul Babadagului. La sud de Podisul Babadagului se afla Podisul Casimcei remarcabil prin tetezimea lui si suprafata mare impadurita, cu un relief modelat pe sisturile verzi .
Podisul Dobrogei de Sud, situat la sud de aliniamentul Harsova-Capul Midia, este un teritoriu care nu depaseste decat pe alocuri altitudinea de 200 m. Pe un fundament de calcare si gresii s-a asternut o cuvertura de loess. Relieful, in genere, usor ondulat este intrerupt de unele abrupturi stancoase. De-a lungul vaii Carasu, se afla partea cea mai joasa, folosita pt construirea Canalului Dunare – Marea Neagra.
Unitatile care il alcatuiesc sunt: Podisul Negru Voda, Podisul Oltinei, Podisul Medgidiei. Se remarca in partea estica, la contactul cu Marea Neagra, prezenta unei zone litorale inalte, unde nota specifica o da relieful de faleza, cu totalitatea proceselor geomorfice specifice.
3. Clima
- unitatea se află situată în sectoarele de influenţă climatică de ariditate şi pontică
- climatul este unul de campie si dealuri joase, cu temperaturi de 10-11°C si precipitatii de 400 mm/an
4. Apele
a) Râuri scurte şi cu debite foarte mici: Teliţa, Taiţa, Slava, Casimncea.
b) Lacuri
- limanuri fluviatile în Lunca Dunării
- limanuri maritime (Taşaul, Techirgiol, Mangalia)
- lagune (Razelm, Sinoie, Goloviţa)
5. Vegetaţia, fauna şi solurile
a) Vegetaţia este reprezentată de stepă şi pe suprafeţe reduse silvostepa şi etajul stejarului (în nord).
b) Solurile sunt reprezentate de: solul bălan dobrogean, cernoziomul, cernoziomul levigat etc.
6. resurse naturale
- de subsol : zacaminte de cupru la Altan-Tepe, baritina la Samova
- de sol : terenuri agricole, pajişti, paşuni, nisipuri, pietrisuri din albiile râurilor etc







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu