joi, 23 mai 2013

Climatele Globului

CLIMATELE GLOBULUI



Clima sau climatul reprezinta media vremii pe o perioada mai lunga de timp.Temperatura aerului, cantitatea de precipitatii si vanturile sunt principalele elemente pe baza carora sunt diferentiate tipurile de clima de pe glob.Acestea sunt in stransa legatura cu cele cinci zone de caldura (o zona calda, doua zone temperate si doua zone reci). Climatul influenteaza activitatea oamenilor si in special productia de hrana. De la o generatie la alta oamenii invata care sunt plantele alimentare cu cea mai mare productivitate si rezistenta.
Pentru zona calda temperatura aerului in luna cea mai rece depaseste 18 grade Celsius; se disting urmatoarele tipuri climatice:
-CLIMA ECUATORIALA
Caracterizeaza regiunile cuprinse intre 00 si 50 latitudine Nord si Sud (America de Sud, Africa Centrala) si regiune insulara din sudul Asiei. Temperatura aerului este ridicata, ziua sunt 320-350C iar noaptea 18-210C, ploaua aproape zilnic.Aerul este foarte umed greu de suportat.
-CLIMA SUBECUATORIALA
Cuprinsa intre 50- 120 latitudine Nord si Sud; se intalneste in Africa regiunea Sudan.Temperatura aerului este ridicata tot timpul anului. Anul este diferentiat in doua sezoane: ploios si secetos. In emisfera nordica ploua din aprilie pana in octombrie iar in emisfera sudica in aceasta perioada, unde sezonul este secetos bat vanturi alizee.
-CLIMA MUSONICA SAU TROPICAL UMEDA
Este caracteristica regiunilor din sudul si estul Asiei.Ea se aseamana foarte bine cu clima subecuatoriala. Diferentiera celor doua sezoane umed si cald se datoreaza schimbarii ciclice a directiei de miscare a maselor de aer. Vara musonul bate dinspre ocean spre uscat aducand precipitatii, iar iarna dinspre centrul Asiei spre ocean aducand aer uscat mai rece decat cel oceanic.
-CLIMA TROPICALA USCATA SAU CLIMA DESERTICA
Ea caracterizeaza fasiile de uscat din lungul tropicelor unde bat alizee, vanturi permanent calde si uscate; zonele cu acest tip de clima sunt numite deserturi (Sahara, Arabia).Umezeala foarte mica a aerului face ca intre zi si noapte sa existe diferente mari de temperatura; ziua sunt temperaturi cuprinse intre 430 si 460 Celsius iar noaptea coboara la 160 - 180 Celsius.
CLIMA TEMPERAT-CONTINENTALA
Caracterizeaza zonele din interiorul continentelor situate intre 400 si 600 latitudine Nord si Sud (Europa Centrala si Estica, America de Nord, Asia Centrala, etc.). In aceste zone verile sunt calde si secetoase, iernile geroase si primaverile ploioase. Vanturile bat neregulat sau au caracter local.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu