joi, 23 mai 2013

Organismul uman

ORGANISMUL UMAN ESTE
UN TOT UNITAR



Organismul uman reprezinta cea mai inalta treapta de organizare a materiei vii.Organismul uman este un sistem biologic deschis care manifesta schimbari permanente de materie, energie si informatie cu mediul inconjurator. El are insusiri specifice acestui tip de sistem: integralitatea, echilibrul dinamic, autoreglarea si caracterul informational.
INTEGRALITATEA
Aceasta insusire este rezultatul interdependentei morfofunctionale a organelor si sistemelor care constituie organismul uman. Organismul nu este strict suma insusirilor partilor componente, el capata noi insusiri structurale si functionale rezultate din interactiunea acestora.
ECHILIBRUL DINAMIC
Organismul uman datorita schimbului permanent de materie si energie cu mediul, nu poate fi intr-un echilibru stabil. Toate procesele fiziologice, in desfasurarea lor, oscileaza in jurul unei stari medii. Rezultatul acestor oscilatii constituie echilibrul dinamic.
AUTOREGLAREA
Echilibrul dinamic care asigura integralitatea, se realizeaza prin autoreglare. Organismul si subsistemele sale receptioneaza continuu informatii. Acestea sunt prelucrate de sistemul nervos care comanda raspunsuri ale unor efectori. Adecvarea acestor raspunsuri la informatiile primite se face prin conexiune inversa (feed-back) si constituie principalul mod de reglare a proceselor metabolice.
CARACTERUL INFORMATIONAL
Anumite structuri anatomice inregistreaza si transmit informatiile printr-un sistem propriu de semnale, un cod propriu.Daca o informatie actioneaza asupra unei structuri receptoare la nivelul acesteia are loc codificarea informatiei. Un tip aparte de informatie este informatia genetica incrisa in succesiunea nucleotidelor din moleculele de ADN (codul genetic), care constituie modalitatea de transmitere a caracterelor la urmasi.
Conditiile pe care orice individ constient de importanta mentinerii starii sale de sanatate pentru desfasurarea unei vieti si activitati normale pe care trebuie sa le indeplineasca sunt:
-mentinerea unui regim rational de activitate si odihna;
-adaptarea unei alimentatii rationale si echilibrate;
-practicarea in tot cursul vietii a exercitiilor fizice si sportului;
-respectarea regulilor de igiena personala si colectiva, de igiena a locuintei si a locului de munca, precum si de protectie a mediului inconjurator.

Web-Links.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu