joi, 23 mai 2013

Referat - Poluarea

POLUAREA

Poluarea poate fi de doua feluri:
-poluare naturala;
-poluare artificiala.
Poluarea artificiala.
Poluarea artificiala a aparut o data cu aparitia primelor asezari urbane. Initial produsele poluante erau putine, de natura organica si usor degradabile de catre microorganismele mediului (bacterii si ciuperci). Pe masura dezvoltarii industriei, a cresterii demografice si a modernizarii tehnicii, poluarea s-a extins, poluantii s-au inmultit si au aparut deseuri greu biodegradabile ca de exemplu detergentii, pesticidele de sinteza, deseurile radioactive. Cand cantitatea de poluanti depaseste capacitatea de neutralizare a mediului, ecosistemele sufera un proces de alterare si distrugere a lor rezultand zone lipsite complet de viata. Poluarea in functie de natura poluantului poate fi:
a)fizica
-produsa de zgomot (poluare sonora);
-produsa de substante radioactive (poluare radioactiva);
-produsa de apa calda, praf, particule de carbune.
b)chimica
-ionii unor metale grele;
-pesticidele foloite in agricultura;
-detergentii.
c)biologica - rezultata din infestarea mediului cu agenti patogeni si germeni proveniti din fermentatii, eutrofizarea apelor.
Poluarea dupa mediul in care actioneaza poluantii pot fi:
-poluarea aerului;
-poluarea solului;
-poluarea apei
Poluarea aerului.
Aerul curat este un amestec de gaze a caror proportie se mentine constanta in straturile inferioare ale atmosferei, constanta care reprezinta conditia de baza a mentinerii vietii si dezvoltarii vietuitoarelor pe Terra. In compozitia aerului apar: azotul 78,09%, oxigen 20,94%, argon 0,93%, CO2 0,03%, neon, kripton, xenon, heliu, ozon, vapori de apa.
Prin poluare apare o impurificare a aerului datorita particulelor solide,gazelor, vaporilor de apa, particulelor radioative si microorganismelor de tipul bacteriilor, virusilor. In aerul poluat din zonele industriale se gasesc impuritati sub forma particulelor solide (aerosoli), picaturi (aerosoli lichizi), gaze si vapori. In functie de starea de agregare a poluantilor di aer acestia se clasifica in poluanti gazosi si poluanti solizi.
Poluantii gazosi  reprezinta cam 90% din  masa poluantilor emii in atmosfera, fiind sub forma de gaze, aerosoli lichizi (vapori).
Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz periculos care prin dublarea concentratiei sale din aer devine un element perturbator climatic. Concentratia sa a inregistrat cresteri datorita consumului de combustibili fosili folositi in industrie cat si a despaduririlor masive. Concentratia maxima normala  de CO2 admisa in atmosfera este de 0.3mg/mc de aer, iar crestera peste 2-3% il face toxip pentru om cu efecte mortale la cresteri de 10-20%.
Oxidul de carbon (CO) este cel mai raspandit poluant atmosferic; sursele naturale din care provine CO sunt eruptiile vulcanice, fermentatiile anaerobe din mlastini, descarcarile electrice, incendiile forestiere; iar ca surse artificiale amintim arderile de combustibil ca benzina, carbune, lemn, deseuri. Concentratia sa se mentine constanta datorita bacteriilor din sol care absor CO si il transforma in CO2 sau metan(CH4).
Hidrocarburile sunt eliminate prin arderea incompleta a carburantilor concentratia lor in atmosfera devenind periculoasa pentru om cu efecte cancerigene; exemplu: clorantrenul si benzopirenul.
Aldehidele de exemplu acroleina, foarte toxica si iritanta pentru om este eliminata in atmosfera de rafinariile de petrol, motoarele autovehiculelor, de crematoarele de gunoaie menajere.
Dioxidul de sulf (SO2) provine din eruptiile vulcanice, din arderile combustibililor si din actiunile industriei metalurgice. Acest gaz are efecte toxice asupra plantelor producand leziuni foliare.
Hidrogenul sulfurat H2S apare datorita fermentatiilor anaerobe produse de sulfobacterii sau prin emisiile industriale, mai ales industria chimica, farmaceutica,  colorantilor, cauciucului.
Compusii azotului (NO, NO2) dintre care NO2 este cel mai periculos poluant ce provine de la motoarele cu ardere interna.
Derivatii halogenilor (Cl, Br, F, I, HCl, HF) sunt poluanti toxici care actioneaza asupra organismelor si provin din industria chimica.
Una din manifestarile poluarii atmosferice sunt ploile acide. Ploile acide sunt determinate de prezenta in atmosfera a oxizilor de sulf si azot (SO2, NO2), care in prezenta vaporilor de apa si sub influenta radiatiilor ultraviolete se transforma in acizi  extrem de toxici ca acidul sulfuric si acidul azotic. Reactiile de transformare a oxizilor in acizi au loc in troposfera la 10-12 km inaltime de la nivelul solului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu