joi, 23 mai 2013

CURIOZITATI DIN LUMEA
PASARILOR



Pasarile sunt vertebrate adaptate la mediul aerian printr-o puternica transfrmare morfo-functionala a organismului. Corpul este acoperit cu pene, fulgi si puf care le apara de intemperii, pastreaza caldura si le servesc la zbor. Membrele anterioare sunt transformate in aripi, iar cele posterioare sunt adaptate la sprijinirea corpului si la locomotia terestra. Scheletul este in mare parte format din oase pneumatice. Pasarile populeaza intreg globul pamantesc, ocupand cele mai diverse habitate (medii de viata).
In stanci si grote traiesc pasari ca: bufnita, acvila de munte, etc. In padurile de conifere si foioase intalnim pasari care isi fac cuib in scorburi, in coroana arborilor sau printre ierburi cum ar fi: ciocanitoarea, pitigoi, privighetoarea, pupaza, cucul, etc. Majoritatea sunt pasari cantatoare si insectivore cu rol important in combaterea daunatorilor arborilor si agriculturii. Pe intinsul campurilor sin culturile agricole sunt prezente pasari precum: potarnichea, fazanul, prepelita; care isi construiesc cuibul direct pe sol sau printre ierburi si se hranesc cu insecte, seminte de plante sau graunte.
Delta Dunarii este cea mai intinsa zona umeda din Europa ea fiind declarata in prezent rezervatie a biosferei. In Delta Dunarii cuibaresc specii de pasari rare precum: pelicani, egrete, etc., acestea fiind declarate monumente ale naturii aflate sub protectie. Iarna acest tinut este vizitat de pasari nordice precum: lebada de iarna, gasca cu gat rosu, etc.). Acestea stationeaza aici fiind alungate de la Polul Nord de inghetul si intunericul iernii polare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu